Manastirea Moisei

Cauta cazare langa Manastirea Moisei!
Manastirea Moisei este atestata de la anul 1599, an in care s-a ridicat biserica de lemn, fiind tarnosita mai tarziu, in 1672, de Mitropolitul Sava Brancovici, si inchinata manastirii Putna pentru aproape 200 de ani. Pictura din interior s-a facut la 1699, iar cea de pe iconostas in 1792, fiind scrisa cu litere chirilice. Manastirea mai are patru icoane cu pictura pe lemn din secolul al XVIII-lea.
Descriere Manastirea Moisei
Biserica cea mare a fost construita la 1910, din piatra. Aici a fost unul din ultimele centre de rezistenta a ortodoxiei maramuresene, manastirea Moisei supravietuind ca metoc al manastirii Putna pana spre anul 1900. Atribuita de traditie lui Moise Coman, manastirea Moisei este ridicata in amintirea fiului sau, monahul Grigore in 1672, manastirea mentioanta intr-un document din 1637 ca rezidenta a Episcopului Dumitru Pop. Biserica actuala de lemn este cladita de Mitropolitul Ardealului, Sfantul Ierarh Sava Brancovici si sfintita in 1672, cand se pun temeliile vietii manastiresti ca metoc al manastirii Putna. Sfintirea se face in prezenta delegatilor din Moldova, aducatori de carti si daruri, dovada a legaturilor cu manastirile bucovinene din 1682, egumenul Timotei Brasoveanu demonstrand totodata si relatii bune pe care le avea cu Brasovul. Manastirea are o colectie de icoane vechi in stil bizantin: icoana Sfantului Nicolae daruita la 1755, Adormirea Maicii Domnului. Cartile vechi confirma existenta legaturilor cu Tara Romaneasca si Moldova, cu Brasovul. Arhitectura nu e de tip maramuresan, biserica este de proportii reduse, turnul este scurt, clopotnita pozitionata deasupra pronaosului. Picturile murale sunt vechi, dupa 1650, finisate partial la sfintirea din 1672, cu fragmente aratand parietal si pe bolti, colorit viu.

Decoratiile sunt bogate, iconostasul are motive baroce. Manastirea Moisei a fost un centru de pictura infiintat de Episcopul Dumitru Pop la inceputul sec. XVII, cu icoane executate in stil postbizantin traditional si arta renascentista. Biserica din centrul satului este de zid, construita intre anii 1840-1848, pe locul celei vechi din lemn din secolul al XIV-lea, cu hramul „Cuvioasa Parascheva”. In anul 1912, i s-a adaugat tinda cu turnul-clopotnita sub pastorirea Preotului Alexandru Coman (m. 1922). In anul 1964, a fost zugravita in interior si exterior prin grija Preotului Mihai Oprisan. Dupa venirea preotului Toma Paunescu, in anul 1972, s-a vopsit acoperisul de tabla, s-a completat pictura de pe bolti, s-a zidit Sfanta Masa, s-a reconditionat iconostasul si a fost tarnosita de Prea Sfintia Sa Teofil, Episcopul Clujului, in data de 14 octombrie 1972, la 124 de ani de la zidire. In anul 974, preotul paroh Toma Paunescu a realizat o poarta maramureseana la intrarea in biserica, sculptata in lemn de stejar masiv, de Gheorghe Popilean si de dulgherul Vasile Tomoiaga. Pe 14 octombrie 1944 a avut loc Masacrul din Moisei, unul dintre cele mai violente masacre antiromanesti in Transilvania de Nord. In toamna anului 1948 calugarii greco-catolici de la Manastirea Moisei, impreuna cu staretul Lucian Pop, au fost arestati. In locul lor a fost instalat un calugar ortodox, manastirea capatand statut de parohie. In prezent, manastirea este revendicata de Episcopia Greco-Catolica a Maramuresului.
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2012. Viziteaza Romania - All Rights Reserved