Rezervatia Pietrosu Mare – Muntii Rodnei

Cauta cazare in apropiere
 
Rezervatia Pietrosu Mare este situata in apropierea localitatilor Borsa si Moisei avand suprafata de 3300 ha si cuprinde partea nordica a Muntilor Rodnei. Cele 3300 ha ale rezervatiei ocupa golul alpin si padurile de conifere sau amestec din Masivul Pietrosu Rodnei in care se remarca varful Pietrosu Mare cu o inaltime de 2303 metri.

Limitele ariei Pietrosu Rodnei sunt formate in Nord din formatiunile Culmea Hotarului si Piatra Alba in Est si Nord-Est de Valea Repdea. In Sud delimitarea este facuta de Muntele Gropi si formatiunea Jneapanu Batranii-Rapi iar in Vest de Valea Izvoru Dragos.
Rezervatia naturala ˝Pietrosu Mare˝ cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Muntii Rodnei: circurile glaciare Buhaescu (cel mai mare din Muntii Rodnei), Zanoaga Iezerului, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica, Rebra, Gropi, avand in portiunea bazala morene si caderi de apa pe pragurile de stanca lustruite de ghetari. Cea mai mare parte a rezervatiei este ocupata de roci cristaline metamorfice din Panza de Rodna (Precambrian superior).
Formatiunea de Voslobeni este constituita din micasisturi cu nivele de paragnaise, cuartite si amfibolite, cu nivele de dolomite si calcare cristaline (Turnu Rosu, Piatra Alba). Tipul si subtipul de sol predominant este brun feriiluvial tipic, intalnindu-se si solurile brun eumezobazic si brun acid.
Printre culmile notabile cuprinse in perimetrul rezervatiei se numara varfurile Buhaescu Mare (2221 m), Buhaescu Mic (2199 m), Gropi (2063 m), Piatra Alba (2061 m), Hotarului (1905 m), Batrana (1770 m). Lacul glaciar Iezer din perimetrul rezervatiei este situat in circul glaciar cu acelasi nume si se afla la o altitudine de 1825 metri.
Lacuri glaciare
In rezervatie sunt prezente mai multe lacuri glaciare:
Iezerul Pietrosului, cu o suprafata de 3450 mp, cu adancimea maxima de 2,10 m si lungimea de 84m;
• Buhaescu I, avand suprafata de 700 mp, adancime maxima de 1, 80 m si lungimea de 84 m;
• Buhaesu II, cu suprafata de 1700 mp, adancime maxima de 5, 20 m si lungimea de 55 m;
• Buhaescu III, cu suprafata de 700 mp, adancime maxima de 0,35 m si lungimea de 45 m;
• Buhaescu IV, cu suprafata de 1100 mp, adancime maxima de 0,30 m si lungimea de 68 m;
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2012. Viziteaza Romania - All Rights Reserved